Vondst, Deventer

Vondst is de plek waar je nieuwe inzichten opdoet, in het hart van Deventer

Met Deventer makers en denkers maakt Vondst de Lebuinuskerk tot een plek van beleving, verwarring en reflectie. In het decor van deze magistrale kerk biedt de pioniersplek een intiem en experimenteel programma met aandacht voor kunst, filosofie en media. De pioniersplek bruist. 

Vondst organiseert onder andere Cryptesessie-concerten. Voor één nacht duiken muzikanten en kunstenaars onder in de stilte van de crypte in de Lebuinuskerk waar ze in afzondering tot zonsopgang werken aan nieuw materiaal. Bij het opgaan van de zon spelen, lezen of stellen ze hun werk tentoon. Wat is de betekenis van stilte en vooral, welk effect heeft een nacht lange afzondering op de artiest en het werk dat in deze setting ontstaat?

Spanningsveld

Pionier Matthias Kaljouw: “Vondst is kerk en het is niet kerk. Het is kerk in die zin dat het is wat een kerk in een stad zou kunnen zijn. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten en waar ze het hebben over de dingen die er toe doen. Maar het is totaal niet in een kerkelijke vorm. Dat is een enorm spanningsveld wat denk ik ook vele mooie dingen met zich meebrengt. Ik denk juist dat je zo’n spanningsveld nodig hebt om daadwerkelijk tot iets nieuws te kunnen komen.”


www.vondst.org