De Schone Poort, Almere

Met de SRV-wagen de nieuwbouwwijk in

De Schone Poort is een pioniersplek in de nieuwbouwwijk Almere Poort. Pionier-dominee Pieter ter Veen verzorgt bijeenkomsten in een omgebouwde SRV-wagen.

Dominee in ruste

Als gepensioneerde dominee kwam Pieter ter Veen in Almere wonen. Er bleek geen kerk te zijn. Het bloed bleek kruipen waar het niet gaan kan. Pieter: “Wil je dat mensen weten dat er een kerk is, dan moet er ergens een uithangbord zijn of een plek waar ze aan kunnen bellen.” Zo ontstond het idee van een mobiele kerk waar mensen binnen kunnen lopen voor een kopje koffie en gesprek.

Loskomen van eigen vooroordelen

Deze pioniersplek heeft geen vast kerkgebouw maar… werkt vanuit de omgebouwde SRV-wagen. De ‘kerk op wielen’ is aanwezig bij allerlei evenementen in de wijk. Samen met een team van vrijwilligers en zijn echtgenote Klazien ter Veen probeert pionier-dominee Pieter ter Veen om als kerk zichtbaar aanwezig te zijn in de wijk. Niet door zelf van alles te organiseren maar door aan te sluiten bij wat er al is. Klazien ter Veen: “Het is spannend om dit te doen. Hoe ver kan ik loskomen van mijn eigen kaders en mijn eigen vooroordelen? Ik raak meer gefocust op jonge mensen en op andere culturen. Dat is iets wat in jezelf gebeurt. Het is gewoon leuk!


De ‘kerk op wielen’ is de enige vorm van kerk in deze wijk. Ook hebben ze een labyrint in de wijk ontworpen en zijn er huiskamer-kringen en gezamenlijke maaltijden voor de bewoners. “Dit is misschien wel het begin van een nieuwe vorm, waarin we weer een bepaalde verbinding kunnen ervaren. Misschien wel sterker dan in die kerk waarin je van oudsher ook vooral voor jezelf kwam”, aldus een van de wijkbewoners.

www.deschonepoort.nl