Kladdertsjerke, Gaastmeer

Kliederkerk op het platteland

Kliederkerk in Gaastmeer: zo’n veertig mensen, jong en oud, zitten op hooibalen in de tuin van een dorpsbewoonster. Op de achtergrond varen zeilboten voorbij terwijl dominee Tieneke van Lindenhuizen beeldend het verhaal van Noach vertelt. 

De pioniersplek Kladdertsjerke (Kliederkerk) richt zich op jonge gezinnen die nooit meer in de kerk kwamen en die op deze manier (opnieuw) met geloof aan de slag gaan. Gastvrouw Caroline: “Kladdertsjerke is heel toegankelijk; ook voor mensen die niet wekelijks naar de kerk gaan.(…) Dit maakt het dorp levendiger. De boerderij, de camping en de vogelwacht, iedereen werkt veel met elkaar samen in dit dorp, maar de kerk is wel een bindende factor in deze gemeenschap.”

Kerk naar buiten

Dominee Tieneke van Lindenhuizen benadrukt dat het belangrijk is dat de kerk naar buiten gericht is. “Als ik bijvoorbeeld een oudejaarsavond doe in de kroeg, dan hebben we zo 50 mensen op oudejaarsavond. Als ik het in de kerk doe zitten er de vaste klanten, dan zijn er 20… ” Er zit een geur aan de kerk die mensen niet bevalt.


De pioniersplek Kladdertsjerke is in 2017 gestopt.