Heilig Vuur West, Amsterdam

Kerk in het café

In Oud-West Amsterdam is de kerk in de loop der tijd verdwenen. De pioniersplek Heilig Vuur West probeert opnieuw present te zijn in deze wijk waar veel mensen wonen die ‘door het leven gedeukt zijn’. Een kerk die toekomst heeft kan alleen maar een missionaire kerk zijn die gericht is op mensen die er niet bijhoren en echt in hen geïnteresseerd is en niet in alles wat ze te brengen hebben.

Gemeenschapje

Margrietha Reinders begon als pionierdominee in haar eentje – zonder gebouw en zonder mensen: “Het dwingt je om als kerk op de straten en pleinen van de stad te zijn. We proberen present te zijn met christelijk geloof en niet zozeer met een kerk, maar als een gemeenschapje dat gericht is op mensen die niet bij een kerk horen.” Het is belangrijk tijd te nemen om in de buurt mensen te vinden, kennis met hen te maken, te kijken waar zij mee bezig zijn en dat te delen met elkaar. Inmiddels is er een kleine groep mensen die elkaar treft in het café, bij een viering, filmhuis of bij vrouwengroep ‘Bakkie Troost’.

Een te goed verhaal

“Ik doe dit, omdat het pijnlijk is te zien hoe weinig relevantie de kerk in deze buurt heeft, maar ik vind het verhaal te goed om zomaar in rook op te laten gaan.” Voor een bezoekster is het vooral relaxed dat je tijdens een drankje kunt kletsen en mee mag doen, er is niet iemand die vertelt hoe het is, maar iedereen denkt mee. Dat is niet zomaar gegaan, de buurt heeft Margrietha eerst moeten bekeren.

www.heiligvuurwest.nl