Praktijkverhalen

Voorbeelden van pioniersplekken in Nederland

Om meer gevoel te krijgen bij het pionieren, kun je als pioniersteam of kerkenraad kijken naar hoe andere mensen pionieren. Open bijvoorbeeld je overleg door samen een filmpje te kijken en daarna twee aan twee door te praten over een paar vragen.

Je kunt op dit moment een filmpje bekijken van de volgende praktijkverhalen:

Seinpost Slinge, Rotterdam (2019)

Seinpost Slinge is een multicultureel centrum waar iedereen welkom is. Mensen komen zowel door de week als zondag samen. De mensen die komen zijn veelal mensen met gebroken levens, met veel pijn in de ziel op allerlei vlakken. De kern van Seinpost Slinge is een betrokken en open community rondom het christelijk geloof. Hierbij maakt het niet uit welke kleur of komaf je hebt. Daarnaast is de pioniersplek maatschappelijk betrokken. Met verschillende activiteiten zet ze zich in voor het welzijn in de wijken Pendrecht en Zuidwijk.

Lees meer »

Vondst, Deventer (2018)

Vondst is de plek waar je nieuwe inzichten opdoet, in het hart van Deventer. Met Deventer makers en denkers maakt Vondst de Lebuinuskerk tot een plek van beleving, verwarring en reflectie. In het decor van deze magistrale kerk biedt de pioniersplek een intiem en experimenteel programma met aandacht voor kunst, filosofie en media. De pioniersplek bruist.

Lees meer »

Christelijk Spiritueel Centrum (2018)

Het Christelijk Spiritueel Centrum is een plek waar zingeving en ontspanning met elkaar verbonden zijn. Ervaren en voelen zijn belangrijk. Dit kan tijdens stiltewandelingen in de natuur, massages en meditaties.

Tjitske Volkerink is het spirituele centrum begonnen om in de spirituele sector aanwezig te zijn, een plek waar nauwelijks iets te zien is van Jezus Christus en het evangelie. In het begin was de kerkenraad van de Protestantse gemeente wat onwennig en afhoudend, maar steeds meer zag deze in dat dit wel echt pionieren is. Pionieren is opereren op het snijvlak van waar de kerk niet meer is.

Lees meer »

Kliederkerk Spijkenisse (2018)

Kliederkerk Spijkenisse is een missionair project waarbij de kerkelijke gemeente gezinnen, kinderen in de wijk wil bereiken. Het programma van Kliederkerk is eigenlijk heel simpel. Een bezoeker van de Kliederkerk zegt: "Ik ben hier vooral voor de sociale contacten en omdat mijn vrouw en dochter het hier geweldig naar de zin hebben. Ik heb eigenlijk het idee dat de gewone kerk een beetje te serieus is, zeker voor de kleintjes. En de Kliederkerk is wat speelser."

Lees meer »

Aanzet voor een gesprek

De filmpjes kunnen een mooie aanleiding zijn voor gesprek in je pioniersteam of de kerkenraad. Je kunt bijvoorbeeld de volgende vragen aan elkaar stellen:

  • Wat raakt je in dit filmpje?
  • Waarom is deze pioniersplek nodig?
  • Op welke manieren past dit initiatief zich aan aan de doelgroep en de omgeving?
  • Zou deze pioniersplek van jou ‘kerk’ mogen heten?
  • Het aanknopen van nieuwe relaties is een uitdaging, hoe zou dat bij ons kunnen?
  • Wat leert dit filmpje ons over pionieren?
hv_packshot_tafelHeilig Vuur - Een pioniersreis voor beginners

Pionier Margrietha Reinders zette haar ervaringen op een rij. Een praktisch en ontroerend boekje dat er geen doekjes om windt: het verhaal van Heilig Vuur West in Amsterdam. Het boek is te bestellen via  de webwinkel van Vindingrijk.

 

“Heilig Vuur is een prachtig, meeslepend boek van een dappere vrouw. Pionieren in Amsterdam, met vallen en opstaan, met liefde en de nodige frustratie, met succes en met nederlagen, maar in dat alles: zegen. Verplichte kost voor iedereen die wil pionieren en pioniert!"

Bijbelverhalen

Het Nieuwe Testament staat vol met praktijkverhalen over kerken die net beginnen. Ter verdieping kun je bijvoorbeeld met elkaar een van de volgende Bijbelgedeelten met elkaar lezen: Lucas 10:1-20, Handelingen 2:43-47, 1 Korintiërs 14:23-26, Efeziërs 3:8-19 of Matteüs 28:16-20.