Pionierstraining 3 Oktober

Bekijk hier het zaterdag programma en zie wat bij jullie pioniersplek past

1. (Her)Ontdek welke rol je als kerk speelt in je omgeving

Team ICP (Intercultural Church Plants) , Moses Alagbe en Herman Bouma (Tear/ Umoja)

‘Als God ergens een kerk plant of laat bestaan, heeft Hij er een bedoeling mee voor de buurt.’  (Jane Acheloi – Oeganda) (Her)Ontdek welke rol je als kerk speelt in je omgeving en wat je hierin kunt betekenen. Dat kan door in ál je relaties ‘kerk’ te willen zijn in je omgeving. De motor daarin is de lokale kracht van mensen in de omgeving. Dit concept heet Umoja – ‘omgekeerde zending’; wij leren van kerken in het Zuiden (waar Umoja oorspronkelijk vandaan komt).

2. Geloofwaardig leiderschap

Lezing door Joke van Saane (rector Universiteit voor Humanistiek en schrijfster Geloofwaardig leiderschap

3. Leer van MijnKerk.nl, over trends onder dertigers en veertigers

Anneloes van ’t hof (hoofdredacteur MijnKerk.nl)

Wat zijn de trends voor dertigers en veertigers voor 2021?  MijnKerk – het online platform voor dertigers en veertigers – deelt haar ervaringen met jou. Kom naar deze workshop en je kunt meepraten over what’s hot & not. 

4. Pionieren op school, waarom zou je dat doen?

Corina Nagel en Johan ter Beek (specialisten Kerk en School)

Overal in Nederland kom je scholen tegen. Misschien ook wel vlak naast je pioniersplek. Heb je al eens overwogen met de samenwerking met de school op te zoeken? Of doe je dat al? Dit biedt allerlei kansen. Maar soms is het goed eerst na te denken waarom je het contact met de school aan zou gaan. Welke waarden delen de school en jouw pioniersplek?

Daarna staan er andere vragen centraal. Ook deze komen aan bod in verschillende workshops: Wat kun je als pioniersplek betekenen voor de school? Welke activiteiten kun je samen met een school doen? En hoe leg je de eerste contacten?

5. Leiderschap

Liesbeth van Tongeren en Oeds Blok (Instituut The Undefended Leader)

6. Alpha Nederland

Team Alpha Nederland

inhoud volgt nog

7. De zendende kerk, een zegen of niet…?!

Cornelis van Dis (kerkenraad Hervormd Vreeswijk en Theo Vreugdenhil (pioniersplek Cross Culture Nieuwegein)

Elke pioniersplek heeft te maken met de bestaande kerk. Soms is dat een zegen en soms loopt de samenwerking stroef. In Nieuwegein zijn beide perioden voorbij gekomen. Goede communicatie is een belangrijke sleutel, maar hoe blijf je spreken over wezenlijke zaken op gelijkwaardig niveau? En hoe leer van je elkaar en maak je de leerervaring vruchtbaar voor de bestaande kerk?

8. Vrijwilligers boeien en binden

Zonder vrijwilligers waarschijnlijk geen pioniersplekken. Maar vrijwillig staat niet gelijk aan vrijblijvend. Toch is het werken met vrijwilligers niet altijd makkelijk. Hoe kom je eraan? (en soms hoe kom je er vanaf?) Hoe blijf je ze boeien en uitdagen?

9. Zet stappen op weg naar veiligheid op je pioniersplek

Berendien Bos (vertrouwenspersoon)

Een pioniersplek is een plek waar je wilt dat iedereen zich prettig voelt. Vaak gaat dat goed, maar soms ook niet. Om de omgang met elkaar goed te houden maak je afspraken met elkaar. Wil je als team stappen zetten en werken aan een veilig beleid, dan kun je in deze workshop aan de slag.

10. Help, ik verdrink

Marloes Meijer (pionierspastor)

Er is zoveel te doen en je hebt zo weinig tijd. De balans tussen privé en pionieren is zoek geraakt. Het plezier in het pionieren is bedolven geraakt onder bergen werk en grote verantwoordelijkheden. Vaak zijn er ook zorgen om geld. Je hebt een tijdelijk contract. Jouw salaris drukt zwaar op de begroting. Je toekomst, en daarmee die van je pioniersplek, is onzeker. Hoe kun je daarmee omgaan? Of je doet je werk vrijwillig, maar zou graag naar een betaalde functie toe willen, terwijl de rest van het team vrijwillig blijft werken. Kun je dat maken? Ben je dat / is je werk dat waard?
In deze workshop wisselen we persoonlijke ervaringen uit en kijken we hoe je door nieuwe inzichten en praktische handvatten het plezier in je werk weer terug kunt krijgen.

11. Is ‘zelfstandig kerk-zijn’ een optie voor jullie pioniersplek?

Peter den Hoedt (landelijk team pionieren)

Een aantal pioniersplekken heeft de intentie om uiteindelijk zelfstandig kerk te zijn. Dus (min of meer) los van de zendende gemeente, maar wel binnen of verbonden met de Protestantse Kerk. Pioniersteams die dat willen kunnen in de laatste fase van de leergemeenschap kiezen voor de ´uitstroomroute zelfstandig kerk-zijn´. Daar worden ze verder begeleid op weg naar verdere verzelfstandiging ten opzichte van hun zendende gemeente(n).

Deze workshop is bedoeld om te verkennen of dit past bij jullie pioniersplek. We bespreken vragen als: wat zijn de minimale essenties voor zelfstandig kerk-zijn?; welke opties voor verzelfstandiging zijn er en wat is voor ons de meest passende?; kun je ook zelfstandig kerk-zijn zonder helemaal los te raken van de zendende gemeente?; hoe betrekken we die gemeente in dit proces?; wat is de procedure voor verzelfstandiging? tot welke rechten en plichten leidt dat? Natuurlijk kunnen jullie daar ook nog eigen vragen aan toevoegen.

12, 13, 14. Popup

Waar wil jij mee aan de slag deze pionierstraining? Met welke vraag loop je rond? Laat het weten aan Maarten Atsma en we kijken of we een popup workshop in kunnen richten.