Pionierstraining februari 2019

Kopie van vdLa_160902_123127_PKN Teamtr.pionieren__MG_4341

Op 1 en 2 februari 2019 vindt de komende pionierstraining plaats. Op deze pagina brengen we je op de hoogte van het programma en het laatste nieuws rondom de training. Regelmatig zullen we nieuwe informatie hier plaatsen, houd de pagina dus in de gaten.

Klik hier als je de eerder verstuurde uitnodiging nog eens wil zien.

(voorlopig) Programma vrijdag

9:00 Inloop

9:45 Opening pionierstraining – Ceciliakapel

10:45 Eerste workshopronde kernthema’s

12:45 Lunch en inchecken

13:45 Tweede workshopronde kernthema’s

15:45 Keuzemenu ‘spel en ontspanning’

 • Karikatuur tekenen In deze workshop maak je een karikatuur tekening van je teamgenoot en zie je hem of haar voor je ogen veranderen. Wij zijn meer dan een karikatuur! André Bikker (kunstenaar en betrokken bij pioniersplek Komdersuut) leert je te kijken met humor zonder te oordelen.
 • Tussen winter en lente In de winter lijkt alles kaal in de natuur. Maar als je naar buiten gaat, en goed kijkt, wat ga je dan zien? Leven in de winter met de lente in je hart. Vertrouwen en geloven dat er tekenen van groei en hoop te vinden zijn in jouw pioniersplek. Simone van der Lans (wandelcoach en betrokken bij pioniersplek De Levensboom in Zutphen) neemt je mee naar buiten om te zoeken naar kleine tekenen van leven in de natuur? Wat vertellen die over jouw beeld van je pioniersplek?
 • Muziek in de missionaire context Hanna Rijken neemt je mee in de toppers van Engelse hymns. In de workshop ga je deze klassiekers vierstemmig leren zingen en ervaar je de verbindende kracht van muziek in de missionaire praktijk. Hanna Rijken is theoloog en musicus, en pionier van de Choral Evensong & pub in Utrecht.
 • En tenslotte kun je er ook voor kiezen een balletje te trappen en/ of gooien, of je teamtijd alvast te starten.

17:30 Teamtijd

18:30 Diner

20:15 Viering – Ceciliakapel

21:30 Borrel – Wintertuin

(voorlopig) Programma zaterdag

7:00 – 9:00 Ontbijt en uitchecken

9:30 Viering verzorgd door pioniersplek Zinnig Noord – Ceciliakapel

10:15 Opening tweede dag pionierstraining

10:45 Netwerkronde

12:30 Lunch

13:45 Workshopronde (verzamelen in Ceciliakapel)

Tijdens deze ronde kun je deelnemen aan één van de zeven workshops. Hieronder vind je een korte schets van de eerste drie workshops (wordt nog aangevuld met de andere workshops).

 • Verkenning rond ´zelfstandig kerk-zijn´Een aantal pioniersplekken heeft de intentie om een opzichzelfstaande kerkplek te worden. Dus los van de zendende gemeente. Maar wel binnen of in verbinding met de Protestantse Kerk. Wat is minimaal nodig om zelfstandig kerk te zijn? En tot welke rechten en plichten leidt een keuze voor volledige verzelfstandiging? Deze workshop geeft Peter den Hoedt een eerste indruk van hoe dat nu is en hoe dat in de nabije toekomst wellicht zal zijn. Een mooie kans dus om de optie verzelfstandiging (nog) eens te verkennen voor jullie pioniersplek!
 • Bijbelgebruik op de pioniersplek Willem Koudijs heeft de afgelopen drie maanden verschillende pioniers gesproken over het gebruik van de Bijbel. In deze workshop deelt hij zijn bevindingen. Naast de ervaringen ‘uit het land’ is er volop ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over de plek van de Bijbel op jullie pioniersplek. Zo zul je al snel naar huis gaan met inspiratie en verschillende methodieken die onderling gedeeld kunnen worden.
 • Ontdek Kliederkerk Maak kennis met deze missionaire, creatieve en open manier van kerk-zijn voor mensen van alle leeftijden. Op al meer dan 130 plaatsen in Nederland wordt regelmatig tijdens één bijeenkomst een Bijbelverhaal ontdekt, gevierd en gegeten. Tijdens deze workshop maak je het zelf mee en ontdek je of Kliederkerk ook iets voor jouw kerk is. Workshopleider is Iris Goudkamp, lid van het projectteam van Kliederkerk Nederland.
 • Stand-up Theology Tim Vreugdenhil werkte vijftien jaar als gemeentepredikant. Toen hij in 2016 startte op een pioniersplek in de Amsterdamse binnenstad, bedacht hij het format ‘stand-up theology’. Kortweg: een theologische duiding van eigentijdse thema’s. Soms als theaterprogramma, soms als vlog of interview. Tim denkt dat ‘stand-up theology’ het nieuwe preken is. Het is een vorm voor mensen die zichzelf op het spel willen zetten, die voor hun gevoel iets moeten met de enorme theologische traditie en het overvloedige aanbod aan thema’s uit de actualiteit. Waar begin je, hoe pak je het aan, hoe breng je het verder?
 • Pionieren in een multiculticontext Als je te maken hebt met diversiteit weet je als geen ander hoe boeiend én complex het is om in die context te pionieren met gemeenschapsvorming. In deze workshop bespreken we enkele uitdagingen en krijg je gelegenheid om jouw vragen en best practices te delen met de andere deelnemers. Het doel is je handvatten te geven voor de praktijk. Verschillende mensen (waaronder Hans Euser) van Intercultural Church Plants zullen de workshop verzorgen.
 • De leergemeenschap op de schop!? De leergemeenschap pionieren barst bijna uit zijn voegen. De trainingen zijn overvol en tegelijkertijd rijzen er bij ervaren plekken andere vragen dan we standaard kunnen bespreken tijdens de pionierstraining. We willen graag met pioniers brainstormen over de toekomstige vormgeving van de leergemeenschap. Meer trainingen? Regionale trainingen? Gedifferentieerde trainingen? Geen trainingen maar andere begeleiding? Alles mag geroepen worden in deze brainstorm! Anneke van der Velde zal de workshop/ brainstorm vormgeven.
 • De dynamiek van woorden Weet je, het is best een beetje vreemd. Over bepaalde dingen denken we helemaal niet meer na. Zo is dat ook met onze woorden. We spreken er duizenden op een dag, maar we staan (te) weinig stil bij de betekenis van woorden, bij de dynamiek van woorden. In deze workshop creëren we met elkaar bewustwording omtrent woordgebruik én vernieuwen we ons denken. Tijdens de workshop neem ik (Marina de Haan – dichter en oprichter ZoeteLiefde.com) je mee langs een aantal thema’s van dynamisch woordgebruik en ga je zelf ook aan de slag!

16:00 Afronding pionierstraining, terugblik en zegen