Voortrekker als tentenmaker
Voortrekkers die vrijwillig tijd investeren naast een reguliere baan (tentenmakers)
Dit is ook een oud en beproefd model, de apostel Paulus hanteerde het al (Handelingen 18:3, waar letterlijk staat dat hij leerbewerker was). Hij verdiende zijn geld met het maken van tenten en dat gaf hem vrijheid om zijn werk als apostel te doen. Op het zendingsveld wordt deze methode nog steeds veel gebruikt. Onder voortrekkers kan hier ook het hele team of een aantal teamleden worden verstaan. In plaats van een andere baan kan bijvoorbeeld ook nog gedacht worden aan een pensioen of aan een partner met voldoende inkomsten voor beiden.
Voor- en nadelen van dit model
Voordeel van dit model is, dat het je als pionier niet financieel afhankelijk maakt van de plek. Dat geeft, zo blijkt, (geestelijke) vrijheid. Een ander mogelijk voordeel: kennis en expertise van een andere baan kan worden ingezet op de pioniersplek. Een laatste voordeel is als het hele team uit tentenmakers bestaat: meer initiatief bij het team en meer eigenaarschap.
Een nadeel kan zijn dat de pionier minder ruimte heeft voor theologische vorming en zelfs voor het werk zelf. Daarbij zal zij of hij ook steeds moeten navigeren tussen de betaalde aanstelling en het werk als pionier (conflicterende agenda’s).
Een voorbeeld bij dit model
Buurtvrij Kerckebosch in Zeist heeft een onbetaalde voortrekker. Hij haalt zijn inkomsten uit zijn eigen onderneming; een adviesbureau met zo’n 35 medewerkers.