Leefgemeenschap
Een leefgemeenschap draagt de pioniersplek, zodat er minder betaalde inzet nodig is
In dit model is er een leefgemeenschap waarvan de leden zich niet alleen voor elkaar willen inzetten, maar ook voor anderen en voor de buurt. Een leefgemeenschap levert natuurlijkerwijs een stevig verbonden groep vrijwilligers op waardoor, in het ideale geval, minder of geen betaalde kracht nodig is.
Voor- en nadelen van dit model
Voordeel is dat er een sterk gecommitteerde kerngemeenschap is, die ook nog eens verankerd is op een plek. De bewoners stellen vaak (een deel van hun) tijd beschikbaar. Ook kunnen ze door het betalen van huur de locatie bekostigen. Dat levert een aantal bestendigende factoren op.
Nadeel is, dat een leefgemeenschap een doel op zichzelf heeft. Het is een intensieve leefvorm. Daardoor ontstaat het risico dat zaken teveel vervlochten raken of elkaar gaan bijten. Een leefgemeenschap is ook niet zomaar gerealiseerd. Rosaliene Israel, begeleider van leefgemeenschappen in Amsterdam, is heel terughoudend over deze optie. Maar er zijn (steeds meer) voorbeelden dat het goed werkt.
Een voorbeeld van dit model
Taste! in Delft past dit model met succes toe. Als je vragen hebt over dit financieringsmodel kun je met hen contact opnemen: info@tastedelft.nl.