Weten de mensen ons wel weer te vinden?

Zes pioniers in gesprek over het contact met de gemeenschap

Al wekenlang zie je de voorheen trouwe deelnemers van je pioniersplek niet meer. Komen ze wel terug als straks de maatregelen soepeler zijn. Of moet je helemaal ‘opnieuw’ beginnen? Wat kun je nu al doen om je gemeenschap bij elkaar te houden? 

Van offline naar online

Alle pioniers zijn bij de start van de ‘intelligente lockdown’ meteen online gegaan. Zoom is een populair platform voor online spreekuren, meditaties en vieringen. Ook streamen een aantal pioniers hun vieringen. Een mooi initiatief komt uit Den Haag: de podcastreeks ‘op zoek naar Haags geluk’. Deze 20 gesprekken monden uit in de ‘Haagse Zaligsprekingen’ met de vraag: Hoe klinken deze ten opzicht van de zaligsprekingen van Jezus?

In eerste instantie zijn pioniers online gegaan om in contact te blijven met de bestaande gemeenschap. Online vormen vervingen snel de offline manier van pionieren om zo de gemeenschap te blijven bedienen. Iedereen is er volop ingegaan, terwijl niemand goed op deze switch was voorbereid. Het is een tijd van experimenten en proefballonnetjes. Er is weinig direct resultaat. Over een paar maanden zal blijken wat alle moeite en harde werken heeft opgeleverd. Wel is het bereik van met name de online vieringen groot. De één hecht hier veel waarde aan (een kans om nieuwe mensen te bereiken), de ander niet veel (vooral nieuwsgierigen van buiten).

Na het delen van wat persoonlijke ervaringen is iedereen het eens dat online vooral zenden is. De luisteraar consumeert, waardoor online interactie op gang brengen lastig is. Dit staat haaks op wat pionieren in de basis is: luisteren naar de mensen. De mensen luisteren nu vooral naar ons,  is misschien wel de grootste frustratie in tijden van corona. 

Tips om toch tot interactie te komen:

  • Gebruik een platform als Zoom (online vergaderen) waarin interactie de basis is. Als mensen echt inchecken (dit is altijd spannend), kun je een ‘face-to-face’ gesprek redelijk benaderen.   
  • Deel gestreamde vieringen op verschillende social media. Lok reacties uit. Deel ook je whatsapp waarop mensen kunnen reageren. Zo kun je op iedere reactie reageren en checken of mensen je boodschap hebben begrepen.       
Offline

Het meest enthousiast zijn pioniers over offline contacten. Mensen komen niet langer naar de pioniersplek en daarom gaat de plek naar de mensen. Dat kan door kaartjes te sturen, te bellen en door een bloemetje bij scholen langs te brengen om hen te bedanken voor het harde werken. Ook zijn er verschillende buddy systemen gestart, waarin mensen samen optrekken. Een buddy systeem op poten krijgen is niet perse eenvoudig. Het vraagt om veel regelwerk en de tendens is snel dat ‘sterkeren’ de ‘zwakkeren’ opzoeken. Hierdoor komt de gelijkwaardigheid in het geding.

Het meeste offline contact is tussen twee mensen. Dit maakt de gesprekken persoonlijk, waardoor relaties verdiepen. Vrijwel iedereen benoemt dit als grote winst: intensief contact met een klein groepje. 

Ook het werk om de online aanwezigheid heen verdiept contacten. Zo hebben een aantal mensen (veelal jongeren) de rol van filmer en editor op zich genomen. Van de achtergrond van de gemeenschap zijn ze actief naar de voorgrond gekomen.   

Tips voor offline contact:

  • Verzamel contactgegevens (AVG proof). Gebruik juist deze tijd om je gegevens op orde te krijgen. Zo heb je snel overzicht in wie er eigenlijk allemaal betrokken is bij de gemeenschap. Dat zijn vaak meer mensen dan je vooraf dacht. 
  • Wie mis je? Bedenk elke dag iemand die je lang niet gesproken hebt en bel deze op. 
Om op door te kauwen

Behalve het bijeenhouden van de bestaande gemeenschap zijn er ook nieuwe mensen. Vooral bij live streams kijken er allerlei ‘onbekenden’ mee. Denk daar eens over na. Wie bereik je nu en wie mis je? Hoe ga je straks weer verder als de ‘oude’ en ‘nieuwe’ gemeenschap samenkomen? Wat betekent dit voor de pioniersplek na corona?

Heb jij ideeën over hoe je de gemeenschap bij elkaar houdt? Deel deze met ons. En doe mee aan een volgende online sessie. 

door Maarten Atsma