Wandelcoaching: Hoe zet je dat op?

Heeft jouw pioniersplek iets met de natuur? Of wil je dat juist graag inbrengen? Lees dan verder want ik wil je graag laten delen in wat Levenswandel je als pioniersplek kan brengen. Misschien loop jij daar dan straks ook warm voor!

De start van het inzetten van natuur als één van de takken aan Levensboom, onze pioniersplek in Zutphen, was dat ik als wandelcoach teamlid werd. Ik verlangde er al een tijdje naar meer verbinding te kunnen leggen tussen mensen en God door hiervoor wandelcoaching en/ of de natuur in te zetten. Omdat Levensboom associeert met natuur en we een groen imago hebben paste het er goed bij. Het verdiepende en ontspannende karakter van wandelcoaching is heel geschikt voor pioniersplekken die samen oplopen met zinzoekers. Daar zijn er in elke plaats genoeg van en een fijne plek om te wandelen ben je deze zomer vast al tegen gekomen.

Bosbaden

Ik vertel je nu hoe wij Levenswandel opgezet hebben. Je moet weten dat er bij ons vooral mensen op af komen die rust zoeken, stilte willen ervaren en houden van een verdiepend gesprek over levensvragen. De vorm die wij hanteren past hier dus bij.

Dichtbij Zutphen ligt bos Voorstonden. Een bos om in te wandelen heeft als grote voordeel dat het extra rustgevend is. Denk aan het fenomeen ‘bosbaden’; het bos heeft een helende werking op ons welzijn. De schoonheid van een complex natuurlijk samenstelsel als een bos werkt als een spiegel en laat je verwonderen en soms nieuwe inzichten opdoen. Een bos dus. Maar een park, uiterwaarden, polder of het strand is ook allemaal goed. Zelfs in de stad is natuur te vinden als je er oog voor hebt.

Maar nou die wandelcoach, hoe kom je daar aan? Heel simpel, als je houdt van de natuur, een luisteraar bent en op het juiste moment een vraag weet te stellen ben je er al. Op dit moment bewegen wij als pioniersplek toe naar een zelfsturend geheel. Daarin heeft iedereen inbreng naar zijn talent, kennis en interesse. Als dit proces goed verloopt trek je je als team steeds verder terug naar wat sturing op de achtergrond. Geen dure wandelcoaches nodig dus! Je kunt het zelf.

Betrokken deelnemers

Levensboom werkt met maandthema’s, dus eerst kijken we naar het onderwerp voor de komende maand. Vervolgens gaan we na wie daar iets mee heeft onder de deelnemers en vragen we of ze het leuk vinden om dit samen met een teamlid voor te bereiden. Op den duur misschien ook samen met een andere deelnemer! Voordeel: Na de voorbereiding nodigt diegene vaak zijn eigen netwerk uit voor de wandeling en zie je nieuwe gezichten. Er komt frisse input en je draait niet steeds rond in het kringetje van je eigen ideeën. De aansluiting met de doelgroep is maximaal. De deelnemer anticipeert en krijgt het gevoel dat de pioniersplek ook een stukje van hem/ haarzelf wordt waardoor er binding ontstaat. Er is geen leiding van bovenaf waardoor er een actieve houding ontstaat onder de deelnemers.

Na de brainstorm worden de taken geïnventariseerd en verdeeld. Waar nodig of mogelijk wordt er gezocht naar wie er nog meer betrokken kan worden. Denk aan: opzoeken van een passende (bijbel)tekst of gedicht, hapje klaarmaken en een sapje verzorgen: biologisch want met respect voor de natuur en je eigen gezondheid, route voorbereiden en leiden, verdiepende vragen bedenken en wat nog meer nodig is.

Opbouw van de wandeling

In het kort de opbouw van de wandeling: We komen eens in de maand bij elkaar op een vaste plek. In ons geval is dat de picknickweide naast de parkeerplaats van het bos. Omdat het fijn is eerst even te merken hoe iedereen erbij zit en kennis te maken met nieuwe mensen, gaan we iets lekkers eten en drinken aan de picknicktafels en wat kletsen. 

Na tien minuten leidt iemand het maandthema in door een praatje en het voorlezen van de bijpassende tekst. De groep krijgt een overweging mee en we vertrekken voor een stiltewandeling. 

In ongeveer 20 minuten leidt iemand ons rond over de stille bospaden en komen we tot rust. Ongemerkt adem je rustiger, daalt je hartslag en ontspan je terwijl je mediteert over de tekst. Soms doen we aan het begin van de wandeling een bodyscan of geven de zintuigen om de beurt aandacht om meer in je lijf en het hier en nu te komen. We praten niet, behalve degene die begeleidt.

Daarna kunnen er verschillende werkvormen gedaan worden. Denk aan gesprek aan de hand van aangegeven verdiepende vragen in tweetallen terwijl we verder wandelen. Telkens een kort plenair rondje na zo’n vijf minuten om te horen wat ieder gedeeld heeft. Of actief de natuur betrekken passend bij wat besproken is door metaforen in de natuur te zoeken en die met elkaar te delen. Bijvoorbeeld: een vijver kan iets spiegelen, een gevallen boom over het pad is een obstakel dat je tegenkomt in je leven, het buigzame riet kan staan voor veerkracht. Ook lopen we weleens terug naar de picknicktafels en trekken om de beurt een kaartje waarop vragen staan over het onderwerp. Degene die het kaartje kiest leidt op dat moment het gesprek.

We besluiten de wandeling altijd met wat napraten en iets drinken aan de picknicktafels. 

Bij alles wat je doet is een veilige en open sfeer belangrijk. Als deze er is openen mensen hun hart en delen hun kwetsbaarheden, durven vragen te stellen en zijn opbouwend naar elkaar. Als vanzelf is er een insteek om iets te vertellen over je geloof en met aandacht te luisteren naar andersdenkenden. 

Voor achtergrondinformatie kun je de volgende links bekijken.

Over bosbaden

Over wandelcoaching door mijn lerares van de opleiding wandelcoaching

Over inzicht krijgen in wat een bos is

Volg je hart, ga de natuur in met elkaar en vind iets of Iemand …

Simone van der Lans – pionier Levensboom in Zutphen

Simone van der Lans deelt in een serie van zes blogs over het reilen en zeilen van pioniersplek Levensboom. Dit is haar vijfde blog.