Van voren een schaap

Pioniers zou je kunnen uittekenen als schaap van voren én als herder van achteren. Ze volgen Jezus en nemen zelf ook weer anderen op sleeptouw. De grootste uitdaging is wel het vinden van de juiste mensen waaraan je kunt doorgeven wat je zelf hebt ontvangen. Maar God kan voorzien op onverwachte manieren.

Sinds onze verhuizing naar Rotterdam in 2017 hadden we last van onze buren. Het was niet zozeer de wietplantage links van ons huis – die werd netjes opgeruimd en vervolgens woonde er drie jaar niemand meer. Het was de herrie vanuit het huis aan de andere kant. De champagne was nog niet ontkurkt op onze eerste dag in de achtertuin of de muziek van deze buurman ging zó hard aan dat we naar binnen zijn gevlucht. En dat ging van kwaad tot erger. 

We leerden een heleboel, vooral over onszelf. Als je ’s nachts om 3.30 uur aanbelt en te horen krijgt dat je de herrie maar moet slikken, dan zijn er gevoelens waar je eerder geen weet van had. Maar we ontdekten ook hoe Gods Geest je kan veranderen. Hij gebruikte het gedicht van Edwin Markham:

“He drew a circle that shut me out-
Heretic, rebel, a thing to flout.
But love and I had the wit to win:
We drew a circle and took him In!”

Toch waren we blij dat onze buur met zijn gezin vertrok. Midden in de nacht zagen we zijn bed aan een touw naar beneden zakken. “Waar ga je heen”, vroegen we. Zijn antwoord klonk als muziek, mooie muziek, in de oren: “We verhuizen.” 

Een dag erna belden we de eigenaar van de woning. “Een Turks spreekwoord luidt”, zo vertelde hij ons, “je kunt beter een buurman kopen dan een huis”. En zo gebeurde het dat we een Facebookbericht plaatsten, de sleutel van de woning kregen en de eerste gegadigde rondleidden. 

Hoe bijzonder kan het lopen! Deze jongeman bleek theologiestudent met het verlangen om een gemeente te stichten, eventueel gecombineerd met werken in een espressobar. Precies wat we met stichting BLEND Bloemhof van plan zijn om te doen.  

Zo komt er weer een stukje uit van de droom die God ons gaf. Eerder stonden we in het pionieren zélf vooraan; zo ontstond ICF Veenendaal. Nu kunnen we opnieuw aan de slag, maar dan om door te geven wat we eerder leerden aan een nieuwe generatie. Van voren een schaap, van achter een herder. Wie volgt?

Hans en Carolien Euser leiden Intercultural Church Plants (ICP), een netwerk van interculturele kerken. In zes blogs reflecteren ze vanuit die rol op de verschillende onderdelen van de pioniersreis. Dit is het zesde deel over ‘nogmaals pionieren’ (do-it-again). Eerder schreven ze Wandelen op water, 25 verhalen vanuit Veenendaal en Rotterdam, hier te bestellen.