Tweede Pionierstraining 2017

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober vond opnieuw de pionierstraining plaats. Twee dagen lang waren er mogelijkheden verdieping te zoeken in één van de acht kernthema’s, samen te vieren of aan te sluiten bij één van de pop-up workshops. Daarnaast was er tijd om kennis te maken met andere pioniers en plannen te bespreken met het eigen team. Vrijdag was er ook nog eens de uitdaging om elkaar op een andere manier te leren kennen. Mensen bakten samen pizza’s, bouwden een nieuwe vorm van kerk met bamboe en elastieken, wandelden in stilte en zongen driestemmig een gospel. Een vol programma dat verdieping en voldoening opleverde.

Een record!

Nooit eerder telde de training meer dan 200 deelnemers! Meer dan de helft van de pioniersplekken was aanwezig vaak met een groot aantal leden van het pioniersteam. Deze groei in omvang van de delegaties is opvallend. Het lijkt het belang van een goede teamcultuur te onderstrepen. Het is een goede ontwikkeling dat de voortrekker van het team verdieping zoekt met het team.

Overvloed

Veel deelnemers levert ook nieuwe uitdagingen op. Voor de viering op vrijdagavond had een team uit Den Haag 120 kokusmakronen gemaakt. Net zoals op de eigen pioniersplek was het nodig om te delen. De volle dienbladen gingen de zaal in, de makronen werden gebroken en de schalen kwamen niet geheel leeg terug. Er bleef over. Als mensen delen, is er overvloed. De pionierstraining staat in het teken van overvloed. Er is letterlijk voldoende om te genieten van goede maaltijden en comfort. Belangrijker dan dat zijn de ruimschoots gedeelde ervaringen, kennis en belevenissen van de ‘werkvloer’ die een overdaad aan schatten opleveren. De leergemeenschap pionieren draait om delen. Het is mooi dat pioniersplekken met een totaal verschillende overtuiging en aanpak met elkaar in gesprek gaan en zo elkaar inspireren.

Verbondenheid

Uit de woorden van de scriba van de Protestantse Kerk klonk ook de verbondenheid. Ds René de Reuver opende de pionierstraining met een pleidooi voor ruimte voor het vernieuwende en het bestaande. Er is ook overvloed voor de pioniersbeweging in de eeuwenoude traditie. God houdt haar voor eeuwig in stand.

Volgend jaar, 16 en 17 maart, staat de volgende pionierstraining in de agenda. Bij deze alvast de uitnodiging om dan deel te nemen aan het delen.