Postbode

Wijsje je in je ziel

Wij hadden vroeger een postbode die altijd hetzelfde wijsje floot. Je hoorde hoe hij zijn ronde door de wijk deed. Het was vertrouwd en ik werd er vrolijk van. Zodra ik kon fluiten, floot ik zijn wijsje ook… De hele dag…

Nog altijd heb ik snel een wijsje in mijn hoofd (‘en loop de hele dag te zingen en te fluiuiuiuiten’ om met Kinderen voor kinderen te spreken. Ja hoor, die zit erin. De rest van de dag, vrees ik).

Zingen doet iets met je. Het tilt je een beetje op, het helpt je om dichter bij je emoties te komen. Als jong meisje zong ik als ik verdrietig was ‘Evenals een moede hinde’. De tekst kon ik niet doorgronden, maar de sfeer paste bij mijn gevoel op dat moment. 

Zingen gaat verder dan ‘begrijpen’ of ‘voelen’ alleen. Zingend kun je bij je ziel komen. Nog altijd merk ik het als ik zing. Soms sta ik ineens met tranen in mijn ogen, van geluk of van verdriet, of allebei tegelijk. Er komt iets los, wat anders veilig verborgen blijft. Er gebeurt iets in mijn binnenste, daar waar ook de godservaring huist.

Sámen zingen doet nog meer. Dat verbindt mensen met elkaar op een dieper niveau. Daarbij: als je zelf even niet kunt zingen, dan zingen anderen door voor jou. 

Zingen sticht gemeenschap en stelt je in verbinding met God.

Gelukkig wordt in kerken en in vierende pioniersplekken veel gezongen, in allerlei stijlen.

In andere pioniersplekken leeft de vraag: moeten we dat wel willen, samen zingen? Het is zó ongewoon voor bepaalde doelgroepen, dat het niet meer verbindend, maar eerder vervreemdend kan werken.
En áls je dan gaat zingen, wat zing je dan? En hóe doe je het? 

Er zitten nogal wat vragen rond dat samen zingen. De antwoorden hangen af van je doelstellingen en context. 

Maar wat je ook kiest: fluit, neurie of zing – alleen, of met elkaar – en merk: God zingt met je mee.

Oproep

In de vieringen tijdens de pioniersweekenden is het ook een vraag: wat gaan we zingen? Deze vieringen zijn bedoeld om jullie te inspireren. Dat betekent dat ik graag liederen zou laten zingen waar jullie warm voor lopen. Maar welke zijn dat? De een houdt van worship, de ander van Taizé en een derde van liedboek (het oude of het niet-meer-zo-nieuwe). Engelstalig, Nederlands, poppy, klassiek, uitbundig, ingetogen…

Laat me weten wat je wilt zingen tijdens de komende training (als je komt uiteraard), dan kan ik iets kiezen dat in ieder geval 1 aanwezige gelukkig maakt – en daarmee ons allemaal…


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Marloes-Meijer-profielfoto.jpg
Marloes Meijerpionierspastor
voor al je muzikale verzoeken en overige (pastorale) vragen