Nieuwe pionierspastor

Vanaf 1 juni 2019 is Marloes Meijer pionierspastor. Zij is met name gericht op de voortrekkers van het pioniersteam. Als je zoekende bent rond je eigen spiritualiteit kun je bij Marloes terecht voor een goed gesprek. Wij stelden Marloes een paar vragen.

Waarvoor kunnen mensen bij je terecht?

“Pionieren is leuk, maar ook lastig. Je bent constant aan het geven. Je moet je steeds aanpassen aan mensen en situaties. Niet iedereen vindt jou of je plannen leuk. Het is spannend om anders- of niet-gelovigen te ontmoeten, het vraagt iets van je eigen geloofsleven. Daarom ben ik er als pionierspastor. Ik bied een ‘parkeerplaats’ waar je tijd en ruimte kunt nemen om God te ervaren en waar je jezelf mag zijn. Of je nou wilt mopperen, schelden, biechten, lachen, huilen of geluk wilt delen – je bent welkom. Veel mensen hebben een prima eigen dominee of andere geestelijk begeleider waar ze bij terecht kunnen. Maar het kan ook zo zijn dat je die niet hebt. Of dat die niet weet wat pionieren met je kan doen. Voor dat soort situaties en die mensen ben ik beschikbaar. Ik zal er tijdens de pioniersdagen zijn, maar tussendoor mag je me ook altijd even mailen of bellen. Zodat je daarna weer met frisse moed en nieuwe inspiratie verder op weg kunt.”

Vertel eens iets over jezelf?

“Na een carrière in de uitgeverijwereld studeerde ik ‘als hobby’ theologie. Langzaam maar zeker kwam ik qua werk ook steeds meer in de kerk terecht. Ik was jeugdwerker voor een aantal Goudse kerken. Ook werkte ik bij JOP, werd docent levensbeschouwing, ging ik als tijdelijk kerkelijk werker aan de slag in een kerk-zonder-dominee. Na de opleiding werd ik dominee in Spijkenisse. Ik merkte na een paar jaar dat ik teveel bezig was met binnenkerkelijke zaken. Terwijl mijn roeping  veel meer aan de randen van de kerk lag (en ligt). Gelukkig wilde de kerkenraad daar ruimte voor maken en zo ontstond pioniersplek Zinterest. Sinds december werk ik voor vijftig procent als heuse dorpsdominee in Engelen (bij ’s-Hertogenbosch). Een heel andere dynamiek, die me ook erg bevalt. Daarnaast pionier ik me een weg door het bestaan als ZZP’er: ik begeleid gemeentes en individuen die op zoek zijn naar inspiratie, energie en richting. Ook zegen ik relaties of begeleid ik uitvaarten van mensen die zich niet bij een kerkelijke gemeente thuis voelen, maar wel geloven. Met een been in de kerk, met een been op de rand – die positie bevalt me wel.”

Wat heb je met pionieren?

“Pionieren is leuk. Zonder vooropgezet plan gaan luisteren, je open stellen, nieuwe wegen verkennen, dwalen en onverwacht iets vinden, bijzondere ontmoetingen onderweg… Ik hou ervan, het verrijkt me en geeft me energie. Ik zou het niet kunnen zonder de bagage die ik in de traditionele kerk kreeg. Ik deel graag de rijkdom die ik daar heb ervaren en nog altijd ervaar. Bij YMCA Europe heb ik jarenlang gepionierd met de Christian Orientation Group en recent heb ik een paar jaar gepionierd met Zinterest. Ik geef ook de training Netwerk ontwikkelen samen met Nico van Splunter.”

Meer weten?

Neem contact op met Marloes Meijer

e-mail: meijer.marloes@gmail.com

telefoon: 06-36501973.