Levenskunst

Het gezellige geroezemoes neemt af als ik ga staan om alle vrouwen welkom te heten. Met een kopje koffie, thee en iets lekkers heeft iedereen een plekje gevonden in de sfeervol geleemde ruimte van de Garage in de Hoven, een Zutphense wijk. Verwachtingsvolle blikken; wat gaan we vanmorgen doen met de creatieve materialen die klaar liggen op de tafels?

Elke laatste woensdag van de maand ontmoeten we elkaar weer tijdens een creatieve morgen voor vrouwen. Er beginnen leuke contacten te ontstaan omdat we met een vaste groep werken. Nadat ik het maandthema ‘Leven en dood’ ingeleid heb, legt de vaste vrijwilligster uit wat we gaan maken. Doordat we met een thema werken ontstaat er verdieping rond het onderwerp. De gesprekken hebben hierdoor richting en gaan over wezenlijke dingen. Op een open manier probeer ik de groep iets mee te geven uit de bijbel, of ik gebruik een aanverwante tekst.

Omdat ik het thema Leven en dood niet te zwaar wilde brengen, heb ik een verhaal in sprookjesachtige sfeer geschreven als inleiding. Het is gebaseerd op Genesis en gaat over dood, genezing en leven. Hiermee hoopte ik de groep iets aan te reiken over Bijbelse denkbeelden rondom dood en leven op een manier die voor hen toegankelijk is. Als je het verhaal wilt lezen, klik dan op ‘Genezing.’

Vandaag worden er grote gedroogde magnoliabladeren uitgedeeld. Met speciale acrylverfpennen en gelpennen brengen we er patronen op aan. Geconcentreerd wordt er gewerkt in een fijne rustige sfeer waarin het op gang brengen van gesprek over het thema goed te doen is. Omdat we als voorbeeld patronen uit de christelijk Keltische kunst hebben laten zien, is de brug naar leven na de dood gauw gemaakt. Deze vormen hebben geen begin of einde en brengen iets van eeuwigheid mee.

Verlangen naar heelheid

Vaak blijkt dat onze manier van werken veel oproept. Creatieve processen hebben het vermogen je gevoel aan te raken. Er komen weleens tranen als erop doorgevraagd wordt wat het voor je betekent wat je gemaakt hebt. Gelukkig is er een veilige sfeer waarin open gedeeld kan worden. Waarin je iets kan laten zien van je geloof en waar de mensen kunnen komen zoals ze zijn. Vanmorgen zei een van de vrouwen dat ze zo tot rust kwam onder het bewerken van de bladeren. De herhalende patronen en het verfijnde werk bracht een bijna meditatieve sfeer. Ook de schoonheid van de vormen waarin evenwicht en symmetrie naar voren komt, raakt aan het verlangen naar heelheid in je leven.

Gelovig, andersdenkend of met vragen. Misschien benieuwd naar het christelijke karakter van Levensboom. Of gewoon met zin in een kunstzinnige workshop. Of vanuit de behoefte nieuwe mensen te leren kennen. Hoe het ook zij; we heten iedereen welkom bij Levenskunst. Iedere maand maken we ruimte voor kunst en elkaar, en reiken een stukje verdieping aan.

Simone van der Lans – pionier Levensboom in Zutphen

Simone van der Lans deelt in een serie van zes blogs over het reilen en zeilen van pioniersplek Levensboom. Dit is haar eerste blog.