In gesprek met Roeli

Over corona, hoop en de komende zomervakantie

Otto Grevink is pionierbegeleider van een kleine tien plekken. Geregeld is hij in gesprek met pioniers. Ook nu tijdens de corona crisis. Hieronder een impressie van een gesprek met Roeli Donker, pionier in Oostburg, JOTA-Jong. Een interview over de impact van de maatregelen en voorzichtig vooruitkijken naar de komende zomer.

Hoe gaat het met jullie team?

Het gaat goed met ons team, we zijn gelukkig allemaal gezond. We komen kwamen vrijdag 12 juni samen met het “denktank” team om te brainstormen wat we gaan doen in de zomervakantie. Normaal ligt  JOTA-Jong in de zomervakantie stil, echter deze zomer gaan we met regelmaat wel activiteiten organiseren voor kinderen omdat de Kindervakantieweek in Oostburg, waar normaal zo’n 180 kinderen naar toe gaan ook niet door mag gaan en veel kinderen dit jaar toch niet op vakantie gaan.

Hoe wordt de omgeving waarin jullie pionieren getroffen door het coronavirus?

JOTA was van 15 maart tot 3 juni gesloten waardoor er ook geen JOTA-Jong en YammYammy kookworkshops geweest. Vrijdag 5 juni is JOTA-Jong weer gestart.

Wat gaat er nu anders? Wat kan er? Wat kan er niet?

JOTA moet nu de regels hanteren van de RIVM. We hebben aanpassingen in JOTA. We moeten ons nu vooral met de kinderen richten op activiteiten die we binnen kunnen doen anders hebben we teveel bezoekers binnen in JOTA en zijn we dus afhankelijk van het weer.

Wat voor invloed heeft de coronacrisis op jullie plannen?

We kunnen gelukkig nu weer met de kinderen van de basisschool aan de slag wat fijn is. In september starten we ook weer met de YammYammy kookworkshops. Echter de plannen die er stonden gepland met de middelbare school zijn niet doorgegaan, wat er gepland staat in oktober met ’t Zwin kan helaas niet doorgaan omdat de school heeft besloten tot 1 jan 2021 geen evenementen, voorstellingen, samenkomsten te organiseren.

Hoe anders is de zomer in jullie omgeving en voor jullie zelf, en wat kunnen jullie met de ruimte die er ontstaat daarin betekenen als pioniers (voor thuisblijvers, rustzoekers, mensen die minder te doen hebben)?

We gaan dus in de zomervakantie 4 activiteiten organiseren waar de kinderen aan mee kunnen doen.

Wat zijn momenten die energie geven?

Het voorbereiden met activiteiten voor de JOTA-Jong en dat de kinderen weer op vrijdag naar JOTA-Jong komen. 

Wat zijn momenten die energie kosten?

Dat we nu toch wel afhankelijk zijn van het weer voor de activiteiten omdat we niet met z’n allen binnen in JOTA mogen, er moet dus altijd een plan B zijn mocht het toch slecht weer zijn, dit is met de huidige regels niet altijd makkelijk. 

Hoe kijken jullie tegen de nabije toekomst aan?

Positief, we kunnen in ieder geval weer aan de slag met de kinderen van de basisschool.

Wat geeft je hoop?

Dat JOTA weer open is en dat de kinderen toch weer naar JOTA-Jong komen en we zachtjes aan weer nieuwe plannen kunnen maken. Dat wij positieve reacties krijgen van onder andere de Stadsraad en ouders dat wij ook deze zomervakantie activiteiten gaan doen.

Is er specifiek voor jullie pioniersplek iets waar we voor kunnen bidden?

Dat wij deze zomervakantie veel voor de kinderen kunnen betekenen.