Hand in hand kameraden

Je ziet ze weleens zitten langs de kant van een sloot of singel: wedstrijdvissers. Allemaal zijn ze met hetzelfde bezig. Uren turen naar een dobber. Maar het is wel ieder voor zich. Nu eens heeft er hier iemand beet, dan weer daar wat verderop.

De kerk lijkt zich vaak als een viswedstrijd te organiseren, ieder voor zich. Toen wij drie jaar geleden in Feijenoord kwamen wonen – een gebied met 77.000 inwoners op Rotterdam Zuid – hadden we geen idee wat er allemaal was aan missionaire en diaconale initiatieven. We kregen daar wel behoefte aan, vooral om duidelijk te krijgen of en hoe we moesten gaan pionieren in onze nieuwe buurt. Juist op dat moment werden we gevraagd om zo’n diaconaal netwerk op te zetten.

We hoefden er niet lang over na te denken. Uit ervaring kenden we het belang van samenwerking. Toen we in 2012 met de interculturele pioniersplek ICF Veenendaal startten, betrokken we 21 lokale kerken van 8 denominaties. Ze waren bereid om 5xG te geven: Gebed, Geld, Gebouwen, Gelovigen als vrijwilligers en Gesprek middels een klankbordgroep. En wij konden op onze beurt 2xG delen: Gastvrijheid en Getuigenissen. Samen stonden we een stuk sterker.

Ook bij het pionieren in 010 zijn we weer volop aan het netwerken geslagen. We vragen onze achterban om met ons mee te bidden; vrienden en bekenden hielden een gebedsmarathon van ruim 30 uur. Via Facebook vormden we een Coronahulpgroep voor de buurt; we leren allerlei nieuwe mensen kennen. Aan ondernemers vertellen we ons verhaal: zij denken en doen graag met ons mee. Het is dus het netwerk dat ons verder brengt, zowel geestelijk als missionair en financieel.

Binnen Feijenoord hebben we 17 diaconale projecten en 26 kerken en pioniersplekken in kaart gebracht. Gezamenlijk vormen we het nieuwe diaconale netwerk Hand in Hand. Op de eerste ontmoetingsavond – in de kringloopwinkel van Woord en Daad – namen we een hengel mee. Door elkaar de dobber toe te gooien ontstond er een net van visdraad. Het beeld sprak voor zich: werken met het net is niet alleen effectiever, het is ook veel leuker en getuigt bovendien van eenheid in Christus. Daarom: hand in hand kameraden!

Hans en Carolien Euser leiden Intercultural Church Plants (ICP), een netwerk van interculturele kerken. In zes blogs reflecteren ze vanuit die rol op de verschillende onderdelen van de pioniersreis. Dit is het derde deel over ‘netwerk ontwikkelen’. Eerder schreven ze Wandelen op water, 25 verhalen vanuit Veenendaal en Rotterdam, hier te bestellen.