Groen pionieren

Zutphen verschilt van Lelystad. In Zutphen leeft het echt onder de mensen om bewust met de natuur, grondstoffen en hergebruik om te gaan. Met elkaar kunnen we wel vijf tweedehands kledingwinkels in de verder niet heel grote stad Zutphen opnoemen. Waarbij er in Lelystad geen is.

Het maakt het winkelen juist extra leuk om voor lagere prijzen kleding te vinden die nog mooi is. Door het hergebruik worden hierdoor geen grondstoffen belast. De creatieve vrouwengroep van Levenskunst, één van de takken van Levensboom, blijkt niet alleen creatief te zijn op kunstzinnig gebied. Tijdens het maandthema ‘De aarde als thuis’ worden er veel tips uitgewisseld over milieubewust of groen leven. Met elkaar komen we tot de ontdekking dat het dus ook veel uitmaakt waar je woont. Eén van de vrouwen woonde een half jaar geleden nog in Lelystad, waar op het gebied van hergebruik en andere aarde-vriendelijke zaken kennelijk nog een wereld te winnen valt! Zutphen komt over als een inspirerende stad waar mensen elkaar helpen steeds groener te leven. Daar kom je soms pas achter als je met elkaar de verschillen ontdekt.

Van tweedehands iets moois maken

Van Bokashi emmer tot wasnoten, het komt allemaal langs onder het werken aan de plantenpothanger. Als je je kennis met elkaar deelt gaat iedereen verrijkt naar huis, is het idee. We brengen altijd maandthema’s in die raakvlakken hebben met maatschappelijke vraagstukken of juist persoonlijke ontwikkeling. Wat een potentieel aan ontdekkingen is er iedere keer weer om over te delen. Bij het voorbereiden van de bijeenkomst probeer ik vragen te formuleren die het gesprek op gang brengen. Groen leven blijkt iedereen aan te spreken. Voor mij is het vanzelfsprekend dat onze pioniersplek Levensboom groen bewustzijn vergroot en uitdraagt. Omdat God ons een mooie wereld gegeven heeft die we mogen koesteren en van genieten. Door erover te praten dagen we elkaar uit om stappen te blijven zetten. Met kleine stapjes draag je altijd en iedere dag bij aan een wereld waarin je wilt leven. Doordat we vandaag van tweedehands materialen iets moois maken, geeft dat net een extra stukje bevrediging. In de kringloopwinkel hebben we stenen bloempotten gevonden waarin we een leuk onkruidplantje zetten. Van oude binnenbanden die we van de fietsenmaker om de hoek kregen, knippen we smalle reepjes. De hanger knopen we met macramé techniek om de pot. Thuis hang ik mijn maaksel aan de veranda. Het madeliefje dat ik erin gepoot heb bloeit nu vrolijk. Groen bewustzijn maakt dat je aandachtig leeft.

Simone van der Lans – pionier Levensboom in Zutphen

Simone van der Lans deelt in een serie van zes blogs over het reilen en zeilen van pioniersplek Levensboom. Dit is haar derde blog.