Een kaartje als ‘petite bonté’

Elke week gaan er tientallen kaartjes heen en weer, tussen mensen die elkaar niet kennen. Ze doen mee met het project ‘TragePost Leidsche Rijn’. Je stuurt een kaartje en je ontvangt er één, elke week opnieuw, een paar maanden lang. TragePost is een kleinschalig initiatief. Het is bedacht en opgezet door Marieke Vader – Vink, en de eerste groep ging in 2018 van start. In januari 2020 was er een eerste regionale TragePost-groep: TragePost Leidsche Rijn, een samenwerking tussen TragePost en pioniersplek de Hoeftuin in Leidsche Rijn.

In de wintermaanden stuur ook ik nu elke week een kaartje. Naar een gemeentelid, van de Protestantse gemeente Leidsche Rijn waaraan we als pioniersplek verbonden zijn, naar iemand uit de wijk Hoge Weide waar boerderij de Hoef staat, naar een gezin dat voor de tweede keer meedoet, naar een moeder en een dochter, naar een alleenstaande oudere. En elke week ontvang ik een kaartje. Een lief bericht, met aandacht geschreven en verstuurd. 

Er zijn meer Trage Post groepen, in verschillende delen van het land. De samenwerking in Leidsche Rijn, van ons als pioniersplek de Hoeftuin met TragePost, biedt een toegevoegde waarde, omdat we een daadwerkelijke ontmoeting kunnen organiseren. En omdat mensen uit één gebied met elkaar worden verbonden. Door corona is de ontmoeting nu even uitgesteld, maar we hopen dat dit er in 2021 van gaat komen. Dan kunnen we ook de mensen achter de kaartjes leren kennen.

Een kaartje is traag. Een kaartje laat zich niet tegenhouden of beperken door corona. Het is persoonlijk, en wederzijds. Je denkt even aan een ander en een ander denkt even aan jou. En zo brengt het iets goeds teweeg, tussen twee mensen, ja zelfs tussen een groep mensen, met verschillende achtergronden. Marieke Vader-Vink, de initiatiefnemer van TragePost, liet zich inspireren door Dirk de Wachter. In zijn boek Borderline Times, het einde van de Normaliteit (21ste druk, aug 2014) bespreekt hij Levinas, en hij schrijft over diens begrip ‘de kleine goedheid’, la petite bonté. Hij legt dat als volgt uit (pg282): ‘De kleine goedheid (…) wil niet alles oplossen, maar enkel een heel concrete daad van goedheid stellen ten opzichte van een welbepaalde nood van één welbepaalde Ander. De kleine goedheid is de goedheid van de nederige mens, die in het besef van zijn eindigheid zijn hoogmoed achter zich heeft gelaten en spaarzaam hulp biedt. Ze kent haar beperkte plaats maar maakt van haar bescheidenheid ook geen nieuwe orthodoxie. De kleine goedheid kiest voor een partiële, voorlopige, maar reële daad van barmhartigheid tegenover de unieke Ander.’ 

Het is niet moeilijk om te zien dat een kaartje iets goeds teweegbrengt, juist in deze tijd. Zelf word ik bemoedigd door de gedachte dat die kaartjes ook nu gewoon heen en weer blijven vliegen door de Vinex van Leidsche Rijn. Als kleine beetjes goedheid.

Marije Karreman, predikant/ pionier bij De Hoeftuin, plek van betekenis, en Protestantse gemeente Leidsche Rijn, die samenkomt in boerderij de Hoef in Utrecht, Leidsche Rijn.

www.dehoeftuin.nl

www.kerkenindehoef.nl 

Meer informatie over TragePost www.tragepost.nl 

Ontwerp logo door Cecile Reijnders BYcc Illustration Art Design