In deze wekelijkse rubriek vertellen we hoe verschillende pioniers omgaan met de maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Deze week Zinvol Zijpe met Erik Jan Tillema.
Hoe gaat het met je?
Goed, wel allemaal heel anders. Ik werk veel thuis, mijn vrouw werkt in de zorg en de kinderen zijn natuurlijk thuis. Het is jammer dat veel niet doorgaat. Soms ben ik wel eens bang dat mensen ons vergeten. Maar het is vooral ook een tijd vol nieuwe uitdagingen, voor de kerk en voor pioniersplekken. Misschien vinden we wel nieuwe manieren om mensen zingeving mee te geven. Daar zit winst.
Wat is de impact (van de maatregelen om corona te bestrijden) op je pioniersplek?
De kerk is dicht, er komt niemand. Alles is stil komen te liggen. We hadden best wel wat leuke dingen gepland. Bijvoorbeeld een serie filosofische avonden. Deze liep heel goed. Vlak voor de zomer staat er een groot zangevenement voor het dorp op de planning. Stel dat het door mag gaan, is het maar de vraag of mensen wel durven te komen.
Ook als team zien we elkaar niet echt meer, wel hebben we nog wat mailcontact. Deze urgentie is weggevallen. Er hoeft niet zo veel meer te gebeuren.
Hoe ga je daarmee om? Hoe ziet een dag pionieren er nu uit?
Het is heel erg zonde als we maanden geen contact meer met de mensen uit het dorp hebben. We hebben jarenlang iets opgebouwd en dat is nu abrupt onderbroken.
Met de kerkdiensten zijn we online gegaan. Ik ben nu een stuk handiger met de opnames en editing achteraf. Ook hebben we beter materiaal. Voor de pioniersplek wilden we ook iets doen. Wekelijks maak ik een filmpje met een bezinningsvraag, zoals: Wat vindt u belangrijk? of Wat is je belangrijkste bezit? Hier wil ik straks mee doorgaan. We hebben een uitgebreide mailinglijst.
Heeft deze (corona)crisis ook iets nieuws opgeleverd?
Er zijn zeker kansen. Tijdens de diensten in de dorpskerk komen zondags niet meer dan 20 mensen. Onze online kerkdiensten hebben meer dan 100 kijkers! Ik hoor ook echt dat mensen uit het dorp het doorsturen naar anderen uit de regio. Mensen hebben geen zin om naar de kerk te komen, of durven dat niet. Iemand zei: “Ik kom nooit in de kerk, maar die filmpjes kijk ik wel altijd”. Eerst waren we vooral offline bezig, maar online valt er nog een hele wereld te winnen!