‘De pioniersplek van…’ (6)

Hoe pioniert Arte Havenaar in tijden van corona?

In deze wekelijkse rubriek vertellen we hoe verschillende pioniers omgaan met de maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Deze week OMG met Arte Havenaar.

Hoe gaat het met je?

Het gaat goed met mij, al voelt het allemaal wel een beetje onwerkelijk. Gelukkig is er in mijn directe omgeving niemand weggevallen of ernstig ziek geworden. Afgelopen drie zondagen heb ik op verschillende plekken gepreekt voor niet veel meer dan een camera. Daar kan ik niet zo goed mee omgaan, ik houd enorm van gezelligheid, van mensen om mij heen. Dat mis ik. Stiekem begin ik wel zin te krijgen in het organiseren van een feestje, maar dat zit er voorlopig niet in ben ik bang.

Wat is de impact (van de maatregelen om corona te bestrijden) op je pioniersplek

Wij zijn een kleine en fluïde community die om de week bij elkaar komt. Dat gaat nu niet meer. We hebben wel meer online contact, de app-groep wordt meer gebruikt dan ooit tevoren en af en toe organiseren we iets via Zoom, bijvoorbeeld met Pasen.

Hoe ga je daarmee om? Hoe ziet een dag pionieren er nu uit?

Als pionier was ik regelmatig in de stad te vinden, lekker netwerken. Nu is een dagje pionieren vanuit huis vooral contact houden met de mensen die betrokken zijn bij de pioniersplek en proberen elkaar te blijven inspireren. Het daagt mij ook uit om te pionieren in mijn eigen spiritualiteit. Er is meer ruimte ontstaan voor bezinning, stilte en gebed. Ook zijn we achter de schermen druk met evalueren en plannen te maken voor de toekomst.

Heeft deze (corona)crisis ook iets nieuws opgeleverd?  

Het klinkt gek, maar op één of andere manier bindt zo’n crisis samen. Misschien hebben we wel meer tijd en daardoor meer oog voor elkaar en ook onszelf gekregen. Laat ik het zo zeggen, er is meer dialoog ontstaan. Ja, veel delen en zenden, maar ook meer luisteren, door veel betrokkenen.